Årets lucia med tärnor Årets lucia med tärnor

4 december 2018. Luciafirande

Lucia med 5 tärnor under ledning av Lina Fall kunde komma till oss i år också.  Den populära ungdomskören som bildats av elever från Musikklasserna fortsätter att sjunga tillsammans trots att de skingrats till olika gymnasieskolor.  I år var vi över 100 Pharmacianer som njöt av vackra julsånger och det blev långa applåder men inget extra nummer!  Sedan fick vi njuta av god smörgåstårta och dryck som vanligt. Mycket uppskattad träff.

21 november 2018. Julbordsresan med Eckerö Linjen
 
Aldrig har vi väl haft en lugnare resa över Ålands hav än i dag. Endast 1 m/sec i Grisslehamn, och det är nog unikt för en färjehamn i november. Det gjorde att alla kunde äta och dricka intill vad dagsformen tillät, och den var det ingen som hade problem med vad man kunde se. Och till skillnad från i fjol, när vi åkte en tisdag, så blev det i år också många turer på dansgolvet under hemfärden för den som ville och kunde. Vi hade också glädjen att kunna fira en medlem som just i dag fyllde 90 år, se bildbevis under fliken ”Fotoalbum”. Resan till och från Grisslehamn blev även den mycket lugn och behaglig, tack vare en chaufför med fokus på passagerarnas komfort. Bussen var näst intill fullsatt, vilket innebär nära femtio mätta och belåtna medlemmar+ några medföljande.
 

6 november 2018. Mats Wahlberg, docent och ortnamnsforskare

Mats Wahlberg, ortnamnsforskare från Namnarkivet, berättade om ortnamn, framför allt i Uppland. Han har forskat om ortnamn, bebyggelsenamn, naturnamn m.m. och följt deras historiska utveckling i många fall. Flera orter kan ha haft samma namn från början, för att sedan under historiens gång förändras till helt olika namn i dag. Namn har ofta en folklig benämning tex. en å får heta "Ån". Namnet "Uppsala" var namnet på nuvarande Gamla Uppsala och fick detta namn för att det låg en bit upp från forsarna (nuvarande Kvarnfallet). Nuvarande Uppsala hette då Östra Aros och Västerås var Västra Aros (aros=åmynning). Mats höll ett intressant föredrag inför fulltalig publik, och många var frågeställarna som fick sina funderingar utredda av honom.


 

23 oktober 2018. Riksspelman Leif Alpsjö

Leif Alpsjö (f. 1943). Vid vår träff började Leif med att spela på kohorn. Sedan blev det många intressanta och roliga berättelser om folkmusik och kända spelmän. Leif började tidigt lyssna och intressera sig för musik. Han spelade mandolin c:a 9 år i Balder musikskola och var även med ett folkdanslag för barn. Under skoltiden blev det banjo och gitarr och olika dixielandband. Men 1970 övergick han till fiol efter att han sett och hört Eric Sahlström och Viksta Lasse. Erik Tallroth blev Leifs läromästare. Det finns många gamla kända spelmän i Uppland bl.a. Gås-Anders, som står staty vid Björklinge kyrka. År 1974 blev Leif riksspelman. Nyckelharpa blev nästa instrument som kom att spela stor roll. 1977 blev Leif musiker på heltid. Han spelar, undervisar och har försäljning av tillbehör. Han har undervisat i Sverige, USA och Japan. Vi fick höra både fiol- och nyckelharpspel och framför allt fartfyllda berättelser om låtarna. Leif avslutade med att spela ”Spelmansglädje av Eric Sahlström” på nyckelharpa.  Ett mycket fint och uppskattat framträdande. 61 medlemmar trivdes och stampade takten.

 

9 oktober 2018. "Balans och styrka", sjukgymnast Stina Fellström och naprapat Anna Jacobsson

Stina och Anna talade om vikten av att träna balans och styrka för oss äldre. Teori varvades med enkla övningar. Tyvärr innebär åldrande att balans, styrka och rörlighet försämras och att vi tappar de snabba muskelfibrerna och speciellt styrkan i låren. Med bra balans kan fallolyckor minskas. Balansen påverkas av syn, jämviktscenter i örat, styrka och rörlighet. Att styrketräna 30 minuter/vecka ger effekt. 
Några övningar vi fick göra för att stärka benen och balansen:
·   Att långsamt sätta sig på stol och resa sig snabbt. Prova också på ett ben. 
·   Utfallsteg ta ett steg framåt och nig långsamt och res upp fort. 
·   Balansera på ett ben.
·   Stå på ”lina” häl mot tå.
Träffen var välbesökt med ett 90 tal medlemmar.
 

25 september 2018. Trivsellunch i Vasasalen, Uppsala Slott (Cajsa's kök)

Ordförande Per Vretblad hälsade oss välkomna och därefter berättade Anders från köket om mat och dryck som skulle serveras.

Under lunchen kom Anna Holmbom från Uppsala konstmuseum och berättade lite om slottets och konstmuseets historia och om de konstutställningar och andra aktiviteter som var aktuella. Vi hade en mycket trevlig eftermiddag tillsammans.

65 personer deltog i lunchen, många passade också på att besöka utställningarna på slottet.

 

11 september 2018. Infomöte + "Svampriket", Mattias Andersson Sthlms Svampvänner

Stockholms svampvänner bildades redan 1879 och är troligen den äldsta svampföreningen i världen. Mattias berättade att sommarens värme och torka var oroande för svamphösten. Med regnet i augusti kom även svampen och då speciellt sopparna, tillgången runt Uppsala visade sig bättre än på många håll. Stjärnmärkningen av svamparnas ätlighet infördes redan på 1800-talet baserad på de militära graderna med general i topp och tre stjärnor. Bedömningen av ätlighet kan ha ändrats med förbättrade analysmetoder därför är det viktigt att använda en svampbok som inte är äldre än tio år! Den tidigare trestjärniga rynkad tofsskivling/rimskivling rekommenderas inte alls på grund av högt kadmiuminnehåll. Detta gäller även snösbollachampinjon. Stenmurklan rekommenderas inte heller eftersom toxinerna inte försvinner efter torkning och förvällning.
Några minnesregler för skivlingar: ät inte vita svampar med vita skivor eller bruna svampar med bruna skivor. En undergrupp till skivlingar är krämlor och riskor som särskiljs från övriga skivlingar genom att foten inte är trådig utan smulas sönder.
Ät gärna kantareller som innehåller mycket D vitaminer!
Ett 65 tal medlemmar deltog i träffen.
 

Håkan P Håkan P

22 maj 2018. Vårutflykten till Alunda - Österbybruk - Morkarla/Rasten

I det underbara majvädret gick turen till Alunda Järngjuteri där Mia, Göran och Bosse engagerat visade och berättade hur de arbetar från järnråvara till färdig produkt. Produkterna är idag bland annat urnor till Sveriges slott och herrgårdar, konstföremål såsom ljusstakar och Wattholmaängeln. Besöket var mycket intressant och lärorikt och långt från Pharmacias sterilproduktion. Vidare gick färden till Gammel Tammen i Österbybruk där vi åt god lax med hummer & saffranssås. Mätta flanerade vi i den vackra parken, keramiker Katarina Persson öppnade också Sadelmakarlängan en stund för oss. På eftermiddagen fortsatte färden till Jularbo museet i Rasten. Där har vår tidigare Pharmacia kollega Håkan Petterssons byggt upp ett fantastiskt museum över Kalle Jularbo. Håkan visade sitt stora livsverk om Jularbo, spelade musik och berättade historier. Vi intog också eftermiddags förfriskningar i Håkans fina trädgård. Nöjda och glada återvände vi till Uppsala lugnt och tryggt transporterade av Leif.
52 personer deltog i utflykten.

Butik i Uppsala Butik i Uppsala

8 maj 2018. Aktiv Ortopedteknik i Uppsala

Sjukgymnast Gunilla Björkqvist informerade oss om ”Värk i muskler och leder”. Vår vanligaste ledsjukdom är Artros. Knäledsartros är den vanligaste (13,9 %). Sedan kommer höftledsartros, artros i fingrar och andra leder (fot, skuldra, armbåge eller käke). Artros är en obalans mellan broskets nedbrytning och uppbyggnad. Vi fick lära oss BOA (behandlingspyramiden), som nu tillämpas vid våra vårdcentraler. Vi söker ofta själva information på nätet (Google), och har ont för länge. Gunilla vill att vi söker hjälp av specialister och rekommenderade BOA hjälp. Det börjar med information, träning och viktkontroll. Hjälper inte detta blir det oftast läkemedel, smärtlindrande behandling, hjälpmedel/anpassning/ergonomi. Fortsätter besvären diskuteras kirurgisk behandling. Viktigt med rätt träning hos sjukgymnast.  Efter 3 år med BOA behandling är 50 % nöjda utan kirurgi, och det visar hur viktigt det är med artrosskola! Efter föredraget visade Maria Östling skor och hjälpmedel som kan underlätta för oss, om vi får besvär med leder och fötter. 58 medlemmar var närvarande.
 

Klicka på fågeln så kommer ni till hemsidan Klicka på fågeln så kommer ni till hemsidan

24 april 2018. Vårens fåglar, Jan Wärnbäck från UOF

Jan Wärnbäck ordförande i Upplands Ornitologiska Förening berättade mycket engagerat om vårens fåglar. Sverige har 250 häckande arter men hela 500 arter har observerats, det kan vara fåglar som kommit ur kurs och tillfällig kommit på besök. Uppland är välbesökt med 394 observerade arter. Våren börjar med Kattugglans hoande i januari/februari och avslutas med Stor Lommens flytt söderut. Fåglarnas liv studeras genom ringmärkning och numera också med ljuslogg. När ljusloggen tas av och analyseras visar den genom GPS-spår vilken väg fågeln flugit. Dagens moderna jord- och skogsbruk innebär tyvärr försämrade livsvillkor för många fåglar. Ett positivt projekt är ”Rädda Sånglärkan” som innebär att bonden lämnar osådda rutor på åkern. Detta projekt kan vi stödja genom att betala in en slant till Sveriges Ornitologiska Förening. Jan rekommenderade ett besök vid fågeltornet i Hjälstaviken i september när flyttfåglarna passerar.
66 personer deltog.

 

Klicka på bilden så kommer ni till hemsidan Klicka på bilden så kommer ni till hemsidan

10 april 2018. Upsala-Ekeby sällskapet

Barbro Råsbrant började med att berätta om Upsala Ekebys historia. Sedan berättade Berit Berne om de mest kända konstnärerna och visade föremål från den tiden. Sist fick vi se en film från 1940-talet som Christer Fredlund informerade om. Upsala-Ekeby grundades 1886 för tillverkning av tegel, kakel och kakelugnar. På 10-talet startades tillverkning av prydnadsföremål, och under 20-talet anställdes de första konstnärerna. Drygt 50 konstnärer var verksamma vid fabriken. Bland de mest kända kan nämnas Anna-Lisa Thomson, Sven Erik Skawonius, Vicke Lindstrand, Ingrid Atterberg, Mari Simmulson och Hjördis Oldfors. 
På 50-talet upplevde företaget sin guldålder. Efter uppköp av ett flertal fabriker var koncernen en av Europas största lervaruindustrier och exporterade över hela världen. Från 60-talet minskade försäljningen på grund av billig import, och efter 1973 skedde ingen nytillverkning. Upsala-Ekeby lades ner 1978, men keramik-föremålen har idag fått en renässans som åtråvärda samlarobjekt. 
Upsala-Ekebysällskapet bildades 1992 och verkar för att tillvarata, dokumentera och sprida kunskap om företagets produkter och industrihistoria samt för en permanent utställning i Uppsala, www.upsala-ekebysallskapet.se. Ca 70 medlemmar var närvarande.

 

13 mars 2018.Christina Jutterström "Medier då, nu och i framtiden"

Christina Jutterström föddes 1940 i Stockholm men växte upp i Uppsala. Hon började tidigt arbeta som journalist bl a hos Östgöta Correspondenten, Dagens Nyheter, Örebro-Kuriren och Veckorevyn. Hon anställdes 1966 vid Sveriges Radio som reporter på Dagens Eko. Att kvinnor rapporterade om nyheter var inte uppskattat av alla på den tiden. Men Christina fortsatte sin karriär som journalist och var Svenska Dagbladets Afrika-korrespondent med placering i Nairobi 1975-1977. Sedan fortsatte hon sin karriär med att bli första kvinnliga chef på många poster. Inrikeschef på Rapport 1973, chef Dagens Eko 1977-1981, chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Nyheter 1982-95 och Expressen 1995-96. Det var mycket intressant att höra vilka motgångar man kan mötas av som kvinna på höga poster. Men hon har också varit mycket uppskattad som chef och gav tips om samarbete och regler som måste följas för att lyckas. Christina avslutade sin arbetskarriär som VD för Sveriges Television 2001-2006. Många andra uppgifter fanns efter pensioneringen. Maken Ingemar Odlander, som slutat som journalist, drev bl a ett jordbruk på gården Bjursätter i Sörmland. Där bodde de i 20 år tills Ingemar avled 2014. Christina har nu flyttat tillbaka till Uppsala. Hon har givit ut en memoarbok, ”Uppfostrad av män”. En mycket intressant och läsvärd bok som tyvärr är slutsåld. 71 deltagare.

27 februari 2018,  Årsmöte

Sammanlagt 72 medlemmar hade samlats till årsmötet som leddes av ordf. Per Vretblad.  Monica Andersson presenterade den ekonomiska redogörelsen och Christian Holmbäck sin revisionsberättelse.  Årsmötet fastställde resultat- och balansräkningen för 2017 samt beviljade styrelsen ansvarsfrihet för samma år. 
Karl-Eric Marklund nyvaldes som vice ordförande för 2 år. Gunnar Jäll och Owe Moltkesson omvaldes som ledamöter för 2 år och Karl-Erik Bäcklund omvaldes som suppleant för 1 år. Tomas Nordlander nyvaldes som ledamot för 2 år och Sig-Britt Edell nyvaldes som suppleant för 1 år. Övriga styrelseledamöter kvarstår till nästa årsmöte.
Christian Holmbäck och Karin Norstedt omvaldes som revisor resp. suppleant för 1 år. Katarina Spaak nyvaldes som ledamot, tillika sammankallande, av valberedningen. Åke Andersson och Lena Bäcklund omvaldes som ledamöter av valberedningen medan Annika Edung hade avböjt omval.
Efter mötet avtackades Birgitta Lindström, Katarina Spaak och Berit Lind, som lämnar styrelsen. Dessutom tackades Jean-Pierre Duprez och köksgruppen samt Ingrid Eriksson. Efter detta vidtog den traditionella utspisningen och allmänt samspråk.

 

13 februari 2018. Enn Kokk "Flykten från Estland"

Enn Kokk berättade om sina erfarenheter som 6-åring när hans hemland, Estland, överfölls av både Sovjetunionen och Nazi-Tyskland under Andra Världskriget. Hans far vägrade att låta sig värvas till sovjetarmén och gömde sig på vinden i det hus där dom bodde. När Sovjettrupperna närmade sig deras hem, tog han familjen över till Finland med sin båt och hittade försörjning där. Men när Fortsättningskriget gick illa för Finland, och dom riskerade att bli utlämnade till Sovjetunionen, så fortsatte dom till Sverige och hamnade vid Lörudden söder om Sundsvall. Fadern hittade försörjning även här i Sverige och Enn betonade hur väl mottagna familjen blev. Han tycker att han, jämförelsevis, har haft tur vid de svåra transporterna över haven (till Finland resp. Sverige) och vid familjens fortsatta öden. Sovjetunionen tog tillbaka faderns fiskebåt, de ansåg att det var "statsegendom", och då byggde han en ny och och fortsatte med fisket i svenska vatten. Enn studerade vidare i Sverige och har ägnat sig åt journalistik och politik. Som avslutning konstaterade han att som flykting har man hjärtat i två länder.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa

30 januari 2018. Infomöte + Anders Eriksson berättar om sitt arbete som valobservatör

Anders Eriksson, som arbetar för OSSE, höll ett uppskattat föredrag om övervakning av valprocedurer i både utvecklade och mindre utvecklade länder, dit han reser ofta. Han gav exempel på både enkla och krångliga valprocesser, där den tekniskt mest avancerade och snabba han sett är nog i Mongoliet och en mer krånglig och svårövervakad är den i USA. Varje land har sina egna vallagar där t.ex. Ryssland har en enda och USA har 50 st., en för varje delstat. Vi fick också höra en rolig anekdot från Gambia där man använder färgade kulor, som man släpper ner i valurnan där det finns en cykelringklocka som plingar vid varje nedsläpp, så inga cyklar får stå närmare vallokalen  än 50 meter för att inte störa valförrättaren. Man räknar kulorna på ett fiffigt sätt på en gropfylld bräda och återanvänder dom vid följande val. Jmf. detta med Sverige, som trycker 400 miljoner valsedlar vart 4:de år till riksdags-, landsting- och kommunalval. Anders betonade att valresultatet är ointressant ur observationssynpunkt, bara att proceduren sker enligt den lag landet har. Även till länder som t.ex. Vitryssland, Uzbekistan och Azerbaijan, där valresultatet oftast är klart i förväg, är det viktigt att resa för att världen skall få veta sanningen om hur det går till.