Norrtäljeån Norrtäljeån

Tisdag 17 maj 2022: Vårutflykt till Norrtälje

I fint vårväder gick turen till Norrtälje. 
På förmiddagen gjordes ett uppskattat besök på Pythagoras industrimuseum där vi blev livfullt guidade av Therése. Här tillverkades under tidigt 1900 talet tändkulemotorer som såldes till världens alla hörn. Tändkulemotorerna var banbrytande för industri, vattenkraft och jordbruk sedan slutet av 1800 talet. Hela verkstaden med maskiner och motorer står kvar i orört skick samt även kontor och arbetarbostad finns bevarade. Fabriken är ett levande museum och ger en intressant inblick i mäns och kvinnors vardag under början av 1900 talet.

På eftermiddagen besökte vi Norrtelje Brenneri i Lohärads Söderby som bedriver gårdsproduktion av smaksatta destillat. Verksamheten har bedrivits under 20 år och de har fått många utmärkelser och priser för sina produkter. Destillationsapparater visades och produktionen förklarades. Vi åt en god lunch med varmrökt lax, hummersås och potatis. Efter lunch berättade Christina och Cilla ytterligare om några de destillat som tillverkas och för de som önskade kunde provning fås till självkostnadspris.

På hemresan intogs en lättare förtäring med mingel vid Valloxen. 44 personer deltog i utflykten.


 

Tisdag 3 maj 2022: "Jag väntar vid min mila". Dan Andersson i ord och ton med Lennart Andersson och Bertil Teodorsson

Vi underhölls med Dan Anderssons vackra poesi som tonsatts av flera och ingår i den svenska visskatten. Vi fick också berättat för oss om Dan Anderssons liv. Han växte upp i Skattlösberg utanför Ludvika och dog endast 32 år gammal. Ett mycket uppskattat och omväxlande program.





 

Tisdag 5 april 2022: Frida Rångtell "Om slumra"

Äntligen kom hon, Frida Rångtell, PhD. Frida har forskat på det där med sömn och sömnsvårigheter och har nu ett eget företag som heter Somna.

Hon började med att beskriva de olika sömnstadierna som vi har om natten, som är:
1. Insomningsfasen – sömnen är ytlig och vi är lättväckta.
2. Bassömnen – kallas för normalsömnen.
3. Djupsömnen – här sker kroppens återhämtning.
4. REM-sömnen – den fas som vi vanligast drömmer i.

Ibland händer det att vi har svårt med sömnen, och i de flesta fallen kan vi inte somna.
Tips för att lättare kunna somna finns som t ex att försöka få in bra rutiner, koppla av före sänggåendet och undvika att jobba med datorn innan vi ska sova.  
Undvik också TV-tittande nära inpå sänggåendet. Det blå ljuset från TV (och dator)om  kan vara orsak till att vi får svårt att somna.
Stressa inte för nära inpå, hårdträna inte senare än 3 timmar innan vi lägger oss.  Att inte vara hungrig eller för mätt när vi går och lägger oss är också ett tips. Vi ska röra på oss varje dag, helst före lunch.

Om sömnen i alla fall inte vill infinna sig ska vi inte ligga kvar i sängen och vrida och vända på oss, utan gå upp ur sängen och, om möjligt, läsa någon tråkig text som gör att vi somnar. Om sömnen ändå inte vill infinna sig, försök byta sängplats. Och sömnen i alla fall uteblir kan vi lika gärna ge upp och i stället ta en liten tupplur dagen efter. Vi var ca 50 medlemmar som kom och lyssnade.

 

Tisdag 22 mars 2022: "Pelle Signal" Per Johansson "Andrées Polarexpedition 1897"

Vi fick höra ett spännande föredrag av Per ”Pelle Signal” (Johansson) som egen ballongflygare och om hans stora intresse för Andréexpeditionen, som slutade så illa. Själv har han gjort mer än 800 uppstigningar, varav hälften över Stockholm. Som prov därpå var han klädd i sin ballongväst och visade med sin tuta hur han varnade folk på marken när han var på inflygning. Därav fick han epitetet ”Pelle Signal". Det var så man gjorde i ballongflygningens tidiga historia för att få folk att förstå att det var människor och inte djävulen som kom nerfarande från himlen. 

Nuförtiden är ballongerna, med varmluft, gasol och justerbara ventiler, lättare att hantera än på Andrées tid. Dock är man fortfarande beroende av vindförhållanden, men även flygplanens positioner. Det är högst 300 meter i höjdled som gäller. Det var enklare material på 1800-talet och man fick tillverka vätgas, som inte gick att fylla på efter man har lyft. Dessutom läckte gasen sakta genom sömmarna, så Andrées färd slutade efter 3 dygn mot beräknade 7 dygn. Han hade, med sina två medhjälpare, hoppats hamna i Ryssland och bli mottagen av tsaren. I stället fick dom med mycket stor möda försöka ta sig tillbaka över den besvärliga isen till fast land (som blev Vitön) och slå läger. Ingen visste hur och var Andrée hade tagit vägen förrän ett norskt fartyg, 33 år senare, hittade resterna av männen och materialet. Dom fick då en högtidlig begravning i Stockholm.

Pelle hade också en liten skärmutställning, artiklar och böcker med sig som vi fick titta på.


 

Tisdag 11 mars 2022: Arne Forsell "Pharmacias bioteknikverksamhet ur mitt persspektiv"

Pharmacias Stockholmstid går tillbaka till år 1911 och varade fram till Uppsalaflytten 1950. Pionjärinsatser gjordes 1926-1938 av Nobelpristagaren The Svedberg och hans personlige assistent Arne Tiselius. I juni 1951 var antalet anställda 283 st. Årsomsättningen var vid denna tid 6-7 MSEK.
Forskningens glansperiod var 1950-1985. Gelfiltreringsprodukten Sephadex lanserades 1959. Detta var inledningen till en satsning på en för Ph helt ny marknad. Kunderna var forskningslaboratorier och industriföretag, som hade behov av att genomföra separation av molekyler.
Försäljningsframgångarna för Sephadex och Ficoll ledde till bildandet av en ny division inom Ph från 1/1 1965, Pharmacia Fine Chemicals med Dr. Bertil Gelotte som chef. Antalet anställda den 15/4 1975 var 87 personer i Uppsala och 78 i Umeå.
FPLC-systemet från PH Fine Chemicals lanserat 1982 blev världsstandard på laboratorier - ”high performance purification of biomolecules”.

Erik Danielsson tillträdde posten som VD i Ph i sept. 1984.
1985-1989 var Volvo huvudägare i Ph. Sedan tog Procordia över.
Forskningslaboratoriet LKB bildades 1941 för vidareutveckling av instrumentidéer från The Svedberg och Arne Tiselius. LKB köptes av Ph för 1,3 miljarder 1986. Fusionen skulle bli ”bingo”- den blev en skandal.

I aug 1990 blev jag VD för Pharmacia LKB Biotechnology. Då efterträdde jag Sten Thunberg. Jag lade ner LKB med beslut i sept. 1990. Produktionen flyttades till Umeå och ca 370 personer berördes av beslutet. Det blev första steget på vår turnaround. 
Erik Danielsson lämnade Procordia 1990.

1991 hade vi 2 300 anställda och en omsättning på 1 800 MSEK. I febr. 1992 blev namnet på vårt affärsområde Pharmacia Biotech.
Vår turnaround kan sägas vara avslutad 1993 då vårt rörelseresultat gått från -70 MSEK 1990 till 333 MSEK. Jag konstaterade då: ”Nu kan vi räta på ryggen!”.
1995 förvärvade vi Hoefer i Kalifornien. Ett Centre of Excellence invigdes i Peking i nov. 1995. 1996 lanserades ÄKTA Explorer.

I juni 1997 bildades ett joint-venture med Amershams Life Science division, Amersham Pharmacia Biotech blev namnet.
Ron Long blev VD och jag VVD. Amersham ägde 55% och Ph&Upjohn 45%.

Milwaukkee stängdes 1997 för flytt till Piscataway.
APBs årsbokslut 1999 var starkt. Försäljningen uppgick till 7,3 miljarder kr med ett rörelseresultat före FoU på 1,8 miljarder kr.
I aug. 2000 publicerades nyheten att APB skulle noteras på Nasdaq och att HK skulle flytta till Piscataway i USA.
Beroende på detta valde jag att gå i avtalspension från febr. 2001.

Amersham blev ensam ägare i oktober 2001. Amersham Biosciences blev det nya namnet på verksamheten som tidigare kallades APB.
I oktober 2003 köpte General Electric Amersham för 70 miljarder kr. GE Healthcare Life Sciences bildades. GE offentliggjorde en investering på 720 Mkr i Uppsala. GE ägde verksamheten 2004-2020. En bra ägare med finansiell muskel. 

Våren 2020 tog Amerikanska Danaher över GE Life Sciences. Man betalade 21.4 miljarder USD, drygt 195 miljarder SEK. Det nya företagsnamnet blev Cytiva. Danaher är ett hälsovårdskonglomerat med 67 000 anställda.
Cytiva storsatsar i Uppsala i covidpandemins spår. Man har rekordstora leveranser av separationsmedia till världens vaccintillverkare.
Omsättningen var 24,5 miljarder kr 2020!
 
Arne avslutade med att rikta ett stort tack till alla duktiga medarbetare som medverkat till att skapa en verksamhet värderad till ca 195 miljarder SEK vid bildandet av Cytiva.
 
Intresset för Arnes föredrag var stort och lockade ca 60 medlemmar. 
 

Tisdag 22 februari 2022: Årsmöten för verksamhetsåren 2020 och 2021

Mötet hade samlat 53 medlemmar och leddes av Eva-Lena Tagerud. På grund av pandemin kunde inte något årsmöte hållas 2021 utan årsmöte för 2020 och 2021 hölls vid samma tillfälle 22 februari 2022. Den ekonomiska redogörelsen presenterades av Monica Andersson och revisionsberättelsen redovisades av Eva-Lena Tagerud i frånvaro av revisor Christian Holmbäck. Årsmötet fastställde resultat- och balansräkningen för 2020 och 2021 samt beviljade styrelsen ansvarsfrihet för samma tid. Årsavgiften för 2023 fastställdes till oförändrat 100 kronor. Susanne Siewertz omval till ordförande på 2 år och Karl-Erik Marklund, vice ordförande, kvarstår 1 år. Övriga ledamöter Monica Andersson, omval 2 år, Margareta Hjertberg nyval 2 år, Gunnar Jäll och Göran Pettersson kvarstår 1 år, Christer Björlin fyllnadsval 1 år. Inger Smedshammar och Christina Frimodig omvaldes som suppleanter på 1 år. Christian Holmbäck och Karin Norstedt omvaldes som revisor resp. suppleant på ett år. Valberedningen består av Katarina Spaak (sammankallande) som omvaldes på ett år samt nyval av Annika Edung och Marika Henckel-Tilling.
 
Eva-Lena Tagerud tackade för uppmärksamheten och avslutade årsmötesförhandlingarna. Ordförande Susanne Siewertz tackade Tomas Nordlander och Sig-Britt Edell som lämnar styrelsen samt Eva-Lena Tagerud och Lena Bäcklund som avgår ur valberedningen.
Mötet avslutades med kaffe och smörgås.