Lucia 8 december.


Lucia firades den 8 dec med drygt 100 närvarande. Pär och Kristina Peterson från Viola musikproduktion underhöll denna gång med klassisk julmusik (piano, gitarr och flöjt). Kristina vid pianot med sång. Smörgåstårta serverades med vin och öl. Slutligen intogs kaffe med sedvanligt vinlotteri.

Julbord på Eckerölinjen 24 november 2010.

 

I år var inte vädrets makter på vår sida när vi hade vårt julbord. Väderleksrapporten talade om 14-16 sekundmeter vindstyrka och det gjorde att många valde att hoppa av i sista stund. Till slut blev vi 58 som trotsade de yttre förhållandena. På överfarten till Åland överträffade verkligheten prognoserna och vindstyrkan ökade till 19-20. För några få blev detta för mycket och det dignande julbordet valdes snabbt bort.
För övriga var det bara att kasta sig över läckerheterna, där det vad jag kunde notera, bara saknades grisfötter, annars fanns allt vad man kunde önska sig såväl i fast som flytande form.
På återresan gjorde sig vinden inte lika gällande, så de flesta spenderade både tid och pengar i bar och butik, många tunga kassar bars i land vid återkomsten till Grisslehamn.
Eckerölinjen var generös vad gäller avbokningarna och de som valde att avboka resan slipper att betala.

Jacke Sjödin den 10 november 2010.

 

Onsdagen den 10 november hade PharmaciaVeteranerna engagerat Jacke Sjödin, aktuell från bl.a. Fyra lyckliga män, P4 och UNT, för att kåsera. Det var fantastiskt trevligt. Vi hade roligt och skrattade hela tiden. Jacke sjöng om Telia, SJ, Heby, hästar. Han kåserade om sitt eget diktande, pappans diktande och hembygdens dialekt, om likheter mellan spädbarn och överförfriskade, om prickarna över åäö. Han kåserade och sjöng om Knut Knutsson. Dessutom framförde Jacke en nyskriven sång om PharmaciaVeteranerna . Programmet avslutades med en sång om härfågeln i Söderby, Danmarks Gärde. Ett mycket uppskattat arrangemang.

Bo-Ingvar Kollberg den 26 oktober 2010.

 

Den 26 oktober besökte Bo-Ingvar Kollberg Pharmacia Veteranerna och berättade om dagens kulturliv förr och nu. Han berättade mycket intressant om sitt arbete som kulturchef på UNT där arbetstiden sträckte sig över kvällar och helger både i Uppsala, Stockholm samt även utanför Sverige t.ex. har han även rapporterat från Tyskland, Italien och England. Bo-Ingvar hade varit anställd på UNT sedan slutet av 60-talet och blev kulturchef redan i början av 80-talet fram till sin pensionering i fjol. Bo-Ingvar Kollberg har bidragit till läsarnas förståelse för kulturens kvaliteter och framför allt inom litteratur och teater har Bo-Ingvar påverkat uppsalabornas bildning.

Bubblor och krascher Onsdag den 13 oktober 2010.

 

Onsdagen den 13 oktober samlades 79 intresserade Pharmacia Veteraner för att lyssna till ett föredrag av professor Håkan Lindgren från Handelshögskolan i Stockholm. Han berättade om bankväsendets tillkomst på 1300-talet och om framväxten under de följande århundradena. Han tog också upp myntens och sedlarnas historia och bankkriser under olika århundraden fram till dagens bankkrascher. Professor Lindgren berättade på ett utomordentligt spännande sätt. Vi lärde oss inte bara hur bankkrascher uppstår och att bubblor och krascher alltid har funnits i bankvärlden. Vi förstod också att bankansvariga tydligen inte lärt något av historien utan att bankkrascher med största sannolikhet också kommer att uppstå i framtiden. Sammankomsten avslutades som vanligt med kaffe och goda smörgåsar.

Resa till Gävle den 29 september.

 

I strålande sol och med vackra höstfärger utanför fönstret reste 49 st Pharmacia Veteraner till Gävle den 29 september. Efter kaffe och smörgås i ett gammalt vackert lok i Järnvägsmuseet gick alla på en timmes guidad visning då bl.a. världens äldsta ännu fungerade lok kunde ses. Paradvagnar visades och vi fick historia om allt inom svenska järnvägar. Presenter till barnbarn och lokförarmössor inhandlades från museets välförsedda butik. Lunchen serverades sedan på restaurang Gourmet Blå i det vackra Konserthuset och landskapet runt Gavleån beundrades. Bussen förde oss till Gamla Gefle där gruppen gick runt i egen takt på kullerstensgatorna och tittade på de gamla husen, konst och konsthantverk före hemresan till Uppsala. En trevlig resa med mycket innehåll, men i lagom takt, enligt flera deltagare.

Utflykt till Åkers bergslag 10 maj.

 

Vid Läggesta station klev vår guide för dagen, Kerstin Landin, på bussen för dagen iförd pigklädsel från början av förra seklet. Kerstin började med stor entusiasm berätta om bygden vi for genom.
Efter vacker färd med bussen genom ett Sörmland som badade i vitsippor kom vi till Solviks gamla skola och fick gott kaffe och smörgås. Därefter fortsatt färd till Åkers Styckebruk och guidning på muséet.
Lunch intog vi på Folkets Hus i Åkers, därefter raskt upp i bussen igen för vidare färd till Skottvångs gruva där Bengt Landin tog emot iklädd sin gruvfogdemundering. Vi fick oss till livs ett skådespel om livet i gruvan och levnadsvillkoren för de som bodde och arbetade där.
Hemfärden gick via Vänge och hembygdsgården vid Ekeby by, där sedvanlig pick-nick intogs. Hembygdsföreningen representerades av Kerstin Grinell och Stig Bernström, som initierat berättade om byn och hembygdsföreningens aktiviteter.
Vädret kunde ha varit varmare och soligare (en solglimt fick vi vid Ekeby by), men humöret var, som vanligt, på topp!

Phadia 21 april 2010.


Vice VD Håkan Englund berättade om utvecklingen av Phadia och kommande produkter.
Företaget är idag världsledande när det gäller diagnostik av allergier och har även ett antal produkter i pipeline för diagnostik av andra allvarliga sjukdomstillstånd.

Våra fyra stora rovdjur Onsdag 24 mars.

 

Våra fyra stora rovdjur – björn, varg, lo och järv vandrar allt längre söder ut i vårt land. Det berättade viltvårdare Johan Månsson vid Länsstyrelsen.
Idag delas Sverige upp i tre regioner när det gäller viltvård. C-län ligger i mellanregionen och hos oss finns det för närvarande inga vargar. Men de finns runt omkring oss och det är en tidsfråga innan de dyker upp. En ensam björnhanne vandrar omkring i Roslagsskogarna och lo och järv blir allt vanligare. Johan Månsson lugnade oss emellertid att vi inte behöver vara rädda för att gå ut i skogen. Rovdjuren är räddare för oss än vi är för dem. Om man har tur kan man hitta spår – men det är nog det enda!

Nytt i trafiken 10 mars 2010.


Rune Johansson, pensionerad och passionerad bilskolelärare guidade oss genom Transportstyrelsens guide för att hitta och göra rätt i trafiken. Naturligtvis gick vi igenom rondellkörning och alla var vi eniga om att det inte fungerar bra idag. Men vi ska komma ihåg att högerregeln är absolut. En nyttig genomgång av trafikregler för alla fordon och även gångtrafikanter!

Årsmöte 25 februari 2010.

 

90 personer hade slutit upp till våra sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Våra nuvarande stadgar stadfästes 2006 och en motion angående stadgarna hade inkommit.
Ett behov av översyn och moderniserande identifierades och en arbetsgrupp tillsattes för att se över stadgarna ur ett totalperspektiv.
Christian Holmbäck och Iwe Nilsson utsågs att komma med ett förslag till reviderade stadgar för Pharmacia Veteranerna. Målet är att stadfästa reviderade stadgar under våren 2010.

Efter mötesförhandlingar bjöds på buffé med sallad och därefter kaffe.

10 februari 2010.


Kjell Staffas, Uppsala Universitet gjorde en exposé över mobiltelefonins utveckling, allt ifrån de tunga otympliga tingestarna från igår till dagens och morgondagens högteknologiska små vidunder.
Många sus av igenkännanden gick genom den samlade åhörarskaran när bilderna på gamla modeller visades.
Kjell Staffas själva sa sig använda mobiltelefonen mindre och mindre och efterlyste, precis som många av de församlade, en telefon med enkla och tydliga funktionsknappar.

Informationsmöte 26 januari 2010.


Ett välbesökt informationsmöte hölls den 26 januari 2010 med information om vårens program.
Dessutom hade representanter från Uppsala Kommuns äldrekontors informations- och hemstödsenhet bjudit in sig själva för att informera om egnaval vid hemtjänst.
Utöver detta informerade Resman om den Ålands-kryssning som är planerad den 22-23 mars.

 

Uppdaterad 2011-12-04.