5 december 2017. Luciafirande

Vi lyckades få tillbaka den populära ungdomskören som bildats av elever från Musikklasserna. De var ju hos oss även 2016. Ledare och kontaktperson är Lina Fall. I år var det sex flickor som sjöng otroligt vackert. Cirka 100 gamla Pharmacianer jublade och applåderade. Vi hoppas att kören kan återkomma nästa år, trots att de skingrats och går i olika gymnasieklasser nu.  Smörgåstårta och dryck serverades som vanligt. Mycket uppskattad träff.

Kryssningsvärd Iwe Nilsson Kryssningsvärd Iwe Nilsson

21 november 2017. Julbord på Eckerö Linjen

En kulen, men i stort sett vindstilla (tack för det SMHI), morgon samlades drygt 50 medlemmar på Storgatan för vidare färd till Grisslehamn och det väntande julbordet på Eckerö Linjen. Som vanligt var stämningen på topp, vi vet ju sen många år tillbaka att Eckerö Linjens julbord alltid "levererar" och det till ett pris som är oslagbart. Så även detta år skulle det visa sig. Däremot blev de som såg fram emot dansen på hemresan lite besvikna. Tydligen var det så att bytet av resdag från onsdag till tisdag också innebar programändring. Dansen har fått maka på sig och fick endast ca en halvtimme till förfogande. I stället bestods vi med ett sång- och shownummer av två mycket drivna och välsjungande flickor, och det uppskattades väl så mycket av många deltagare (mer vila på maten så att säga). Och de som sett fram emot dansen körde sen non-stop när väl golvet blev ledigt.
Vår eminente "kryssningsvärd" Iwe tackade alla för en, som vanligt, lyckad och trevlig resa. Han undrade också om julborden "på land", som normalt kostar ca 450-750 kr, också är två till tre gånger bättre. Han trodde inte det, och vi instämde verkligen i det antagandet. Nu har julfirandet dragit igång!

7 november 2017. Cajsas kök med föredrag och lunch

Besöket började med att Cajsa Johansson presenterade sig och berättade om sin ”resa” från kockutbildning i Västerås, första tjänsten i Fyrishov och senare via svenska fjällen och västkusten även till USA, Australien och Nya Zeeland. Första egna restaurangen öppnades i Kristallen. Det blev starten på det ”imperium” hon byggt upp och driver i dag.

Cajsa presenterade sen företagets organisation och de olika platser där de har verksamhet, som är Fyrisborg, Munin, Uppsala slott, Botan, Kyrkokansliet och Alma på Uppsala Universitet. Catering är en stor del av verksamheten, både till privatpersoner och företag, dessutom levereras portionsförpackad mat till flera av stans matbutiker. Företagets produktion (matlagning) och administration ligger i Fyrisborg, därifrån transporterar man maten i tempererade bilar till de olika serveringsställena. Man producerar ca 1500 måltider per dag.

Under föredragets frågestund fick vi veta att mattrenden de senaste åren har gått mot mera vegetarisk kost, så idag serveras alltid en vegetarisk lunchrätt i Cajsas restauranger.

Efter föredraget serverades vi en buffé med kycklingfilé, rostad potatis med pesto, salsa från Kroatien, sallad på butternut squash, lingonbröd på upplandsråg och kaffe med morotskaka.
Allt smakade jättegott och vi (74 deltagare) hade en trevlig eftermiddag tillsammans.
 

24 oktober 2017. Christer Nordström, f d presstalesperson för polisen i Uppsala

Christer Nordström, tidigare presstalesperson hos Uppsalapolisen, besökte oss och talade under rubriken ”Här är polisen”.
Han inledde med att presentera sig själv. Därefter gick han över till mordet på Olof Palme och antydde att den utredningen blivit grovt vanskött. 
En dråplig incident som inträffade vid påvens besök lockade till skratt. Påven var ju naturligtvis omringad av livvakter, beväpnade med automatgevär. När sällskapet skulle lämna Uppsala fälldes bommarna på Tycho Hedéns väg eftersom Lännakatten skulle passera. Det var inte väntat, eftersom man försäkrat sig om att tåget inte skulle gå den dagen. Man hade då naturligtvis inte räknat med att de som var ansvariga för tåget kommit på att man kunde lufta utrustningen den dagen. Detta stopp förorsakade en del nervositet bland påvens livvakter.
Vid Fadime Sahindals begravning uppstod också problem eftersom hennes släkt inte ville gå med på att visa upp evenemanget i TV. Polisen fick agera medlare då media krävde att få vara med.
Han berättade också om tiden då Göran Lindberg avslöjades. Christer blev kontaktad av en person som avslöjade vad Göran Lindberg misstänktes för och att ett gripande var nära. Christer chockades av vad han fått höra och hans tanke var ”Vad gör jag nu? Jag får ju under inga omständigheter avslöja vad jag fått höra.” Han lämnade sin arbetsplats. Nu förstod han också varför man aldrig fått tag på Lindberg i tjänsten. Han var ju ute på sitt. Efter avslöjandet blev Uppsalapolisen hårt angripen av media. När personer i förtroendeställning gör som Göran Lindberg, tar det tid att ta igen förtroendet och polisen blev naturligtvis noggrant granskad.
Undersökningsgruppen som jobbade med Knutbyfallet fick en dag besök av Leif G W Persson, som naturligtvis hade hela bilden klar för sig. Tyvärr har Persson inte rätt alla gånger konstaterade Christer. Han sa också att det inte alltid var så lätt när man försökte förhöra medlemmarna i den frireligiösa kyrkan i Knutby. De inblandade var hårt styrda, bl a av den person som kallade sig Kristi Brud.
Det anförande som Christer Nordström höll för oss idag var mycket intressant och uppskattat.
 

10 oktober 2017. Birgitta Dahl, f d talman och miljöminister

Birgitta Dahl, f.d. talman, miljö- och energiminister och riksdagsledamot, berättade om sitt privat- och arbetsliv, som hon också sammanfattat i boken "I rörelse". Vi fick en påminnelse om hur svårt det var förr i tiden för ensamma mödrar, och kvinnor i allmänhet, som fick kämpa mot dom som hade makten, trots derasvid den tiden begränsade sociala kompetens.
Hon berättade också lite om arbetet med miljöfrågor och om hur det var att tvingas vara bestämd mot industrins företrädare för att få avgörande förändringar till stånd. Vi fick även en inblick i de dramatiska dygnen för regeringen och, inte minst, miljö- och energidepartementen vid Tjernobylolyckan i april 1986. Birgitta Dahl var i mer än tre decennier en mycket drivande person när det gällde att få igenom förändringar i sociala och industriella sammanhang. 64 medlemmar närvarande.

 

26 september 2017, Professor Karl E. Arfors Kost, inflammation och hälsa

Karl E. Arfors arbetade på Pharmacia med ansvar för Experimentell medicin. Föredraget behandlade vikten av att äta rätt för att minska risken för flera folksjukdomar. Karl baserar sina kunskap på underlag från omfattande studier som visar att många sjukdomar orsakas av inflammationer och att de ”triggas” av kolhydrater/socker. Karl anser att vi bör undvika kolhydrater som omvandlas till socker och istället äta mer fett och proteiner samt grönsaker. I den så kallade blå zonen runt om jorden äts medelhavskost och där är människor friska och lever länge. 
Karl rekommenderade oss att läsa en ny bok av Dr Joseph Mercola ”Fat for Fuel”.
Selen och Q10
Vid mötet kom även en fråga om Selen och Q10, som redan tidigare rekommenderats av Karl. Rekommenderad dagsdos 200 µg Selen och 200 mg Q10.

Länk till Karls hemsida med mer information
http://karlarfors.se/epigenitik-vander-upp-och-ner-pa-tidigare-sanningar/

Mötet var välbesökt med över 110 deltagare.
 

12 september 2017. Höstupptakt och Maria Freeney från Uppsala Stadsteater

Kerstin Bröms, sammankallande i programkommittén, presenterade höstens programpunkter.

Därefter framträdde Maria Freeney, som berättade om sin arbetsplats Uppsala Stadsteater. Maria är kommunikatör på teatern och gav oss inblickar i höstens utbud och också lite grann om ”spelet bakom kulisserna”.
Den 23/9 har operan Carmen premiär i teaterform - en spännande vinkling med mycket musik
Den 6/10 har framtidsdystoptin Fahrenheit 451 premiär. Efter en bok skriven av författaren 
Ray Bradbury. …en scenisk version av romanen, skickligt dramatiserad av Lucia Cajchanova. SvD
Den 7/10 är det nypremiär av Löwensköldska ringen, mäktig Lagerlöf-uppsättning på stadsteatern enligt förhandsreklamen.
Den 30/11 blir det premiär för ”Bröderna Lejonhjärta” – efter Astrid Lindgren prisade barnbok.
Maria hade också tagit med sig lite rekvisita som man använder på teatern; en peruk, en konstgjord hand och en lösnäsa. Skickades runt för närmare ”granskning”.
Det ser ut att bli en spännande höst på Uppsala Stadsteater. 72 medlemmar närvarande.

10 maj 2017. Vårutflykt till Strängnäs (Pfizer, Hornudden och Härkeberga k:a)

Dagen bjöd på soligt men kyligt väder och kosan styrdes mot Strängnäs. Ulla berättade under resan lite om Strängnäs historia och nutid. 
På förmiddagen besökte vi Pfizer, som år 2002 köpte upp hela dåvarande Pharmacia Corp (som då bestod av "gamla" Pharmacia exkl Biotech + Upjohn och Monsanto). Biotech hade redan 1997 sålts av till brittiska Amersham. Flera produkter från Pharmaciatiden tillverkas fortfarande såsom Genotropin och Fragmin. Vi blev väl omhändertagna av fem mycket inspirerande kvinnor som berättade om verksamheten och satsningar på nya produkter. Inom Pfizer uppmuntras och stimuleras personalen att lämna förslag till förbättringar och idéer och Strängnäsfabriken har fått utmärkelsen "Change Managment Award" för sitt förändringsarbete. Vi fick också prova en "energizer lek" som bjöd till många skratt.
Efter besöket på Pfizer gick färden till Hornuddens ekologiska trädgård vid Mälaren där vi  bjöds på lunch baserad på egna råvaror. Jättegod tomat- och basilikakorv med potatismos serverad med blandat grönt och röror samt kaffe med smarrig chokladkaka. Hornudden ägs och drivs av Karin och Mats Sjöstedt som odlar enlig KRAV och fått omnämnande i White Guide. Många av kollegorna köpte korvar och kryddor med sig hem.
Mätta i magen fortsatt färden till Härkeberga kyrka med Albertus Pictors berömda målningar från 1400-talet. Göran Sjögren guidade förnämligt och fick sälja en trevlig bok om målningarna till flera av oss. Vid klockstapeln intogs det sedvanliga mellanmålet!
Lugnt och tryggt blev vi som vanligt transporterade av Leif under dagen. 54 medlemmar deltog.
 

26 april 2017, Bengt Gustafsson, prof i teoretisk astrofysik: "Svarta hål: Veteraner med kläm"

Bengt Gustafsson höll ett intressant föredrag om "svarta hål", som inte var helt lätt att begripa och han presenterade fenomenet på ett sätt som väckte mångas nyfikenhet. Frågorna var så många att han hade lite svårt att komma iväg. Ämnet inbjuder till många filosofiska tankar. Ca 65 deltagare.

Har du frågort och funderingar kring ämnet så finns en e-postlänk på HEM-sidan. Den kan utnyttjas till att kommunicera direkt med Bengt, och den finns kvar under hela maj månad. 

29 mars 2017, Per "Perra" Hansson, fotbollstränare, f d allsvensk spelare i Sirius

Per ”Perra” Hansson, föddes i Kalmar 1949. Han kom till Uppsala i 9-årsåldern och involverades i fotbollen under sin uppväxt.
Bakgrund:
- Spelare i IK Sirius (senast de var i allsvenskan)
- Spelare i Västerås SK
Tränare/ledare:
- IK Sirius – dam och herr
- Bälinge IF – dam
- Landslaget – damer
- Assisterande förbundskapten – damer
- Ledare IK Uppsala fotboll (tidigare IK Sirius dam)
Perra har, som talangutvecklare inom SvFF, betytt mycket för fotbollen i Uppland och Västmanland.
Han har varit bollplank, löst olika frågor gentemot andra fotbollsföreningar och tränare inom distriktet.

15 mars 2017, Stig Strömholm "Minnen från rektorstiden"

Stig Fredrik Strömholm, född16 september 1931 i Boden, är en svensk rättslärd. Han var Uppsala universitets rektor 1989-1997 och är professor emeritus i civilrätt med internationell privaträtt. Strömholm var tidigare professor vid samma universitet i allmän rättslära. Han är även författare och litteraturkritiker, samt tidigare reservofficer.

Stig presenterade Uppsala universitet som varit hans arbetsplats under många år. Universitetet har c:a 24000 helårsstudenter fördelade över 9 fakulteter. 6500 är anställda på universitetet varav 2400 doktorander.
De 9 fakulteterna är fördelade på 3 vetenskapsområden som leds av varsin vicerektor. Fakulteterna är i sin tur indelade i institutioner och antalet institutioner per fakultet varierar. Förutom att leda denna organisation ingick även förvaltning av universitetets egendom.

 

1 mars 2017, Ulf Eriksson, Dricksvattnet - hur gör vi i Sverige och Uppsala

Ulf Eriksson, specialist på vattenrening, berättade om vårt dricksvattens väg från Tämnaren och Fyrisån till våra kranar. Vattnet pumpas upp på Uppsalaåsen och filtreras där före behandling vid vattenverken bl.a. Gränbyverket, som är Ulfs skapelse. Nuvarande kapacitet på Uppsalaverken kommer att räcka till c:a 300 000 invånare (nuv. invånarantal 200 000). Frågor från publiken : Varför kan man inte använda Dalälvens vatten (för dyrt) eller Mälarvatten (sämre kvalité, dvs. kräver flera reningssteg vid upparbetning)? 
 

15 februari, Årsmöte

Årsmötet samlade 69 deltagare och leddes av ordf. Per Vretblad. Efter den ekonomiska redogörelsen och Christian Holmbäcks revisorsutlåtande beviljades styrelsen ansvarsfrihet för 2016. Sedvanliga val förrättades. Per Vretblad omvaldes som ordförande för 2 år. Monica Andersson och Sven-Olov Hjortsberger omvaldes som styrelseledamöter för 2 år. Berit Lind och Karl-Erik Bäcklund omvaldes som suppleanter för 1 år.  Övriga styrelseledamöter kvarstår till nästa årsmöte. Christian Holmbäck och Karin Norstedt omvaldes som revisor resp. suppleant för 1 år. Åke Andersson (sammankallande) och Annika Edung omvaldes som ledamöter av valberedningen, varjämte Lena Bäcklund nyvaldes i stället för Bertil Sellberg, som avböjt omval.
Då mötet avslutats avtackades Jean-Pierre Duprez och ”köksgänget” för lysande insatser samt Ingrid Eriksson för flitig möbleringsassistans. Därefter vidtog traditionell utspisning.

 

1 februari 2017 Göran Lennmarker ”En värld mellan hopp och förtvivlan”

Göran Lennmarker arbetade på Pharmacias Informationsavdelning 1969 – 1976 och startade bl a personaltidningen Droppen. Efter åren på Pharmacia arbetade Göran som sakkunnig på socialdepartementet och så småningom blev utrikesfrågor hans expertområde både som riksdagsledamot för Moderaterna och senare på bl a SIPRI fredsforskningsinstitutet. 
Göran gjorde en övergripande genomgång av det globala världsläget avseende hälsovård, ekonomi, demokrati och militärmakt i sitt föredrag. Anförandet var mycket uppskattad av de ca 80 deltagarna som också ställde flera frågor. Speciellt uppskattades att få insyn i världsläget utanför Europa och Nordamerika. Göran gav oss också en positiv världssyn.

18 januari 2017. Hans Alsén

Hans Alsén, 91, berättade om sitt liv ”Från Dragarbrunn till Slottet” och visade bilder. Han föddes som ”oäkting” i Enköping och växte upp hos tant Signe, en släkting, eftersom mamman var mycket ung och pappan har han aldrig träffat. Fattig men trivsam uppväxt i Uppsala. Bodde på Skolgatan och Dragarbrunnsgatan och gick i Balder. Hans började jobba direkt efter skolan. Efter fem lärlingsår blev han typograf på Almqvist & Wiksell. Fackföreningsverksamhet och politik blev tidiga intressen och 1966-69 samt 1971-73 satt han som kommunalråd i Uppsala. Mellan kommunalrådsuppdragen var han Statssekreterare hos Olof Palme 1969-70. Sedan följde en period som Riksdagsledamot 1974-82. Karriären kröntes1986 då han blev utnämnd till Landshövding i Uppsala län fram till 1992. Hans har också varit styrelseordf. I Kooperativa Förbundet och Svenska Turistföreningen och blev hedersdoktor vid Uppsala Universitet 2007 bl. a. för sina insatser att bevara Linnéminnen. En mycket pigg 90+are, som beklagade att han inte kunde cykla till Årstagården p g a vädret. Efter föredraget hyllades Hans av Ola Carlsson (M) för sina insatser i Uppsala, både som politiker (S) och landshövding. 78 mycket nöjda deltagare.