6 december 2016. Luciafirande
Sedvanligt Luciafirande som höll på att stoppas. Inbokade klass 5 i Årstaskolan skulle komma med musiklärare Mona som ledare. Några veckor före vår träff halkade och bröt Fröken/Ledaren armen och kunde inte träna klasserna. Alla tänkbara alternativ prövades men alla sånggrupper var tyvärr upptagna. Fyra dagar före vår träff såg Annika Edung ett anslag i ett trapphus om att några flickor från Musikklasserna som gärna kommer och sjunger. Kerstin kontakade Linn Fall och de kunde ställa upp på dagtid och det blev 5 flickor och en pojke som kom och sjöng fantastiskt. Det var det bästa Luciatåg vi upplevt!! Ca 90 deltagare.
23 november 2016. Julbord på Eckerölinjen
Så var det åter dags att inleda julfirandet med traditionellt julbord på Eckerölinjen. Inramningen var i år den allra bästa med både bra väder och ett lugnt hav och, som alltid, en alldeles utomordentligt riklig och välsmakande buffé med tillhörande drycker. Alla såg mycket nöjda och belåtna ut när de lämnade borden, några hade t o m helt oförklarligt dragit på sig en lite lätt vaggande (sjömans)gång. Baren, tax free'n och, i någon mån, dansgolvet besöktes frekvent under återfärden till Grisslehamn, Där väntade bussen troget på att få köra 50 glada (och mätta) deltagare hem till Uppsala.
9 november 2016. Filmvisning från Pharmacia-tiden
Först visades ett par mycket gamla filmer, troligen från ca 1920-30, från växtodling, skörd och bearbetning av råvaror för läkemedelsprokuktionen. På den tiden var det delvis lite av ”självhushåll” för att kunna hålla driften och produktionen i gång.
Därefter visades en film från salvproduktionen i hus F1 i Boländerna. Filmen var från sent 1990 och produktionen flyttades sen över till Helsingborg i juni 1991.
”Huvudfilmen” var en ”demofilm” från jättesatsningen på en sprutfabrik i hus 21 och 22 i Fyrislund för ca 1,6 miljarder. Filmen gjordes under inkörningen och strax innan fabriken skulle tas i bruk. Anläggningen skulle bli Pharmacias center för spruttillverkning för hela världen, och fabriken i Stockholm skulle stängas och flytta till Uppsala 2004. Fabriken utrustades med absolut senaste teknik med en helautomatisk produktionslina från fyllning till frystorkning.
MEN - parallellt med den här satsningen i Uppsala så köptes dåvarande Pharmacia Corp upp av Pfizer 2002. Ganska snart stod det klart att i Pfizers framtidsvision fanns inte Uppsala (och knappt ens Sverige) med i bilden. Det mesta av läkemedelsverksamheten flyttades ut, såldes eller las ner. Några år senare såldes även hela Fyrislundsanläggningen (exkl. Dia) till fastighetsbolaget Klövern. Världens, vid den tiden, troligen mest moderna sprutfabrik kom aldrig att tillverka en enda spruta.
Träffen lockade 93 fascinerade tittare och åhörare.
22 oktober 2016. Föreningens 40-årsjubileum
Jubileet firades med festmiddag på Östgöta nation. 170 medlemmar samlades till drink medan Sixten Lakes jättesextett spelade i biblioteket. Middagen intogs i festsalen där ordf. Per Vretblad hälsade välkommen. På menyn stod laxtartar, apelsinglaserad anka och hjortronparfait med varsitt vin. Under middagen förekom diverse allsång och även sångunderhållning från scenen. Håkan Pettersson hyllades som ny hedersmedlem, Marianne Granat påminde om Healonprojektets start och Eva-Lena Tagerud tackade för maten. För de uthålliga fanns sedan möjlighet till dans. Stämningen var överlag hög och vi ser fram mot nästa jubileumsfest!
I festkommittén som planerat kvällen ingick Katarina Spaak, Iwe Nilsson, Gudrun Fahlström, Kerstin Bröms och Per Vretblad.
12 oktober 2016. Marianna Åström De Fina berättade från filmvärlden
Den 12 oktober berättade Marianna Åström De Fina om sitt spännande liv. Marianna har dels arbetat som designer i London och dels som frilansare i filmbranschen i Kalifornien (som kostymör och sminkare).
Hon visade exempel på sina designade kläder, en regnkappa med tillhörande stövlar och även fyra korta filmsnuttar från filmer hon varit involverad i.
Marianna bor sedan 2006 i Sverige, närmare bestämt i Vendel strax N om Uppsala. Där visar hon och hennes man, tillsammans med ett par grannar, film ett par gånger varje sommar på grannarnas loge. Mycket trevligt. 60 medlemmar kom och lyssnade.
28 september 2016. Staffan Ulfstrand, prof. em. i ekologisk zoologi
Staffan Ulfstrand är professor emeritus i zoologi, och specialiserad på fåglarnas flyttbeteenden, erbjöd olika förslag till ämnen för ett föredrag. Eftersom han tidigare har varit hos oss och talat om fåglar så fastnade vi för Afrika, där han så tidigt som 1958 genomfört olika spännande resor. Det blev ett intressant och underhållande föredrag om Afrikas djurliv och tyvärr blev vi också påminda om de destruktiva krafter, som utarmar detta djurliv. Staffan gav förklaringar på detta fenomen, som ofta även gäller överlevnad för lokalbefolkningen.
14 september 2016, informationsmöte och musikunderhållning
Onsdagen den 14 september startade vi hösten 2016 med information om höstens program” och musikunderhållning.
Vi hade besök av Gina van Dam, som själv beskriver sig som ”den ständige körledaren, trubaduren och arrangören”. Hon sjöng visor som är vackra för själen och visor som lockar till skratt. Hon har bland annat tonsatt Elsie Johansson, Dan Andersson och Olle Svensson. Hon framförde även visor som hon själv skrivit text och musik till.
Gina äräven ledare för damkörer, bl a. Munviga, som är en kör med blandad repertoar. Hon är också kontaktperson för Yrkestrubadurernas Förening.
Hennes devis är tänkvärd - ”Jag gjorde det - för jag visste inte det var omöjligt”
11 maj 2016. Utflykt till Wenngarns slott och Sigtuna
Start från St.Eriks torg 09.00. Vi fick ”bussfika” med hembakat bröd av Leif från Bergsbrunna Bussbolag vid ankomsten till Wenngarn. Två guider mötte oss utanför slottet och två grupper fick en mycket information och historia om slottet. Vilket fantastisk arbete Sisyfos har gjort (företaget huvudsakligt ägt av affärsmannen Olle Larsson), som köpte slottet 2013. Om man ser bilder hur det såg ut när de tog över och dagens fantastiska byggnad och trädgård, fattar man inte hur de har kunnat åstadkomma detta på så kort tid.
Lite historia från Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Venngarns_slott
Sisyfos: http://sisyfos.se/fastighetsforadling/?area=101&project_id=585
Efter en lätt lunch på slottet, med en god soppa och bröd därtill, fick vi tid att gå runt och njuta av den fina byn med vackra trädgårdar och fina byggnader.
Därefter buss vidare till Sigtuna för en knapp timmes vandring runt. En del fikade, andra köpte glass och gick ner till vattnet och satt och njöt i solskenet.
Vidare till Pilsbo där det bjöds på sedvanliga snittar och vin. Eftersom vädret var så härligt var det svårt att slita sig från detta fantastiska område där alla njöt av samvaron och förplägnaden och, inte minst, det vackra vädret.
50 deltagare.
27 april 2016. Bo Clevler, First Aid Sweden, hjärtstopp och hjärt- lungräddning
Bo Clevler är grundare av First Aid Sweden, ett företag inom räddningstjänst och utbildning framförallt hjärt- lungräddning (HLR). Bo berättade om vikten av snabbhet i räddningskedjan vid ett hjärtstopp som innebär: tidigt påkallande av hjälp (112) och av grannar / förbipasserande, tidig insats av "manuell" HLR även om man inte är 100%-igt kunnig, om möjligt tidig insats m hj av hjärtstartare s k defibrillering samt tidig insats på plats och i ambulans av medicinskt kunnig personal. Påbörjad hjärt- lungräddning inom 1 minut och insatt hjärtstartare inom 5 minuter ger upp till 75 procents överlevnadschans. För varje minut minskar personens möjlighet att överleva med 7-10 procent. Utbildning i HLR rekommenderas starkt! Bo visade också en intressant instruktionsfilm.
Sen fick vi också själva öva på ett "offer", en utbildningsdocka. Betydligt jobbigare än vad man kan föreställa sig, så det är bra om man är flera som kan alternera vid ev. skarpt läge. Ett intressant och tankeväckande föredrag.
13 april 2016 - Uppsala Innovation Centre UIC
Anders Nordström, som har ett förflutet inom flera Pharmaciabolag, såsom Pharmacia Fine Chemicals och Pharmacia Diagnostics samt utlandsvistelser både i USA och Kanada inledde med att presentera sig själv och sin Pharmaciabakgrund och han gladde sig åt att se så många bekanta i publiken.
Anders presenterade Uppsala Innovation Center (UIC), som är en av landets främsta företagsinkubatorer och har rankats som världens 10:e bästa och Europas 5:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling. UIC stödjer entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare i arbetet med att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap.
UIC vänder sig till projekt och företag inom alla branscher, exempelvis life science, ITC och teknik.
Anders gav exempel på hur UIC arbetar:
- UIC erbjuder fem affärsutveckingsprogram för företagandets olika faser.
- UIC har en affärscoachmodell där 70 affärscoacher i näringslivet är kopplade till UIC.
- UIC fokuserar på affärsutveckling, inte på uthyrning av lokaler.
- UIC har inga ägarandelar i bolagen.
- UIC är en oberoende samarbetspartner till UIC-bolagen.
- UIC har ett tjugotal affärspartner som bidrar till UIC-bolagens utveckling genom seminarier, individuell rådgivning och direkt tjänster till bolagen. UIC:s affärspartner bidrar också till finansiering av UIC.
Anders berättade också att UIC är Södertälje Kommuns företagsinkubator.
16 mars - Gunhild Hammarström, professor em i sociologi
Gunhild Hammarström är professor emeritus vid Sociologiska inst vid Uppsala Universitet och har forskat på äldre människors förhållanden i samhället.
Hon gav en intressant och roande föreläsning om Carl von Linnés syn på människans åldrande. Linne skrev en avhandling om ålderdomen "Senium Salomoneum" 1759 och en om åldrandeprocessen "Metamorfosis humana" 1767. Linne utgick från naturen och växternas förändring i tiden. Han delade in livsloppet i tre faser: den ömtåliga barn- och ungdomstiden, den blomstrande mannaåldern samt den mogna ålderdomen. Han gjorde också intressanta jämförelser mellan ungdom och ålderdom. Vi kan dock konstatera att dagens syn på åldrandet skiljer sig en hel del från 1700-talets.
2 mars – Gillis Herlitz, fil. dr., författare och etnolog
Anslutningen var mycket stor när Gillis Herlitz stod för underhållningen. Hans framträdande hade rubriken ”Värderingar år 1900 och år 2000 – en jämförelse mellan det moderna och det postmoderna”. Det var mycket underhållande att få höra hur vi uppfattar uttryck idag till skillnad mot hur det uppfattades på 1900-talet. Jag tror de flesta kände igen sig i hur värderingarna har förändrats under den oerhört omdanande tid vi har haft förmånen att få vara med. Gillis är utrustad med en stor portion humor och hans föredrag framkallade många skratt.
17 februari - årsmöte
72 föreningsmedlemmar deltog vid mötet som leddes av ordf. Per Vretblad. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2015 och sedvanliga val förrättades. Katarina Spaak omvaldes som vice ordförande och Birgitta Lindström, Gunnar Jäll samt Owe Moltkesson som ledamöter. Berit Lind och Karl-Erik Bäcklund nyvaldes som suppleanter efter Jan-Åke Carlsson och Kerstin Bröms som avsagt sig omval. Övriga styrelseledamöter kvarstår till nästa årsmöte. Revisorer och valberedning omvaldes, dock nyvaldes Annika Edung som ledamot i valberedningen efter Marie Almquist. Eva-Lena Tagerud utnämndes till hedersmedlem för hennes långvariga och värdefulla insatser för föreningen.
Efter avtackning av avgående befattningshavare, Jean-Pierre Duprez och kökspersonalen vidtog sedvanlig utspisning
.
3 februari 2016. Ulla Birgegård, prof. em. i ryska
Ett drygt 60-tal personer hade kommit för att lyssna på Ulla Birgegårds mycket aktuella föredrag om "Krim, Ukraina och Ryssland: en månghundraårig förbindelse". Det var en intressant genomgång av historien bakom uppdelningen av länderna efter Sovjetunionens fall och då speciellt Ukraina, som med sina naturrikedomar och framför allt staden Kiev har betytt så mycket för det ryska folket genom tiderna. Krim är och har varit "pårlan" i Svarta Havet för den gamla unionen och därmed blivit en "oacceptabel" förlust när unionen föll.
Det blev många frågor efter föredraget.
20 januari 2016. Informationsmöte, musikunderhållning med Inge Thorsson
Kerstin gav en kort presentation av vårens program. Dagens gäst var den fantastiske violonisten och glädjespridaren Inge Thorsson. Han berättade om sitt liv, spelade fantastiskt och roade oss med sina berättelser från ett långt musikerliv. Inge har arbetet vid Kungl. Hovkapellet från 1968 och började sedan i Uppsala Kammarorkester. Han har givit många egna konserter både i Sverige och utomlands och är också en mycket uppskattad och framgångsrik musiklärare. Och så fortsätter han att spela och underhålla "jämnåriga".