9 december 2015, Lucia

Årets höst avslutades traditionsenligt med ett luciatåg. Medlemmar ur kören La Cappella sjöng de gamla fina julsångerna för oss. Stämningsfullt. Vad vi saknar nu är snö, som gör tillvaron något ljusare. Vi behöver inte flera meter bara några millimeter.

Efter luciatåget avslutades mötet med smörgåstårta och valfri dryck. 92 deltagare.

25 november 2015, Julbord på Eckerölinjen

För nionde året i rad äntrade vi M/S Eckerö för att avnjuta det fantastiska julbordet som vi blivit bortskämda med genom åren. I år gungade det lite mer än vanligt på Ålands hav (p g a vinden alltså), men inget som störde aptiten, utan alla kunde förse sig av läckerheterna utan problem. Vi var 42 st mätta och glada deltagare som åkte hem till Uppsala framåt kvällen. 


11 november 2015. Prof. em. Allan Gut 

Allan Gut är professor em. i matematisk statistik vid Uppsala universitet. Han kåserade på ett mycket underhållande sätt över ämnet "100 procent finns inte". Han diskuterade sannolikheten för en händelse visavi slumpmässiga händelser och gav ett antal bra exempel på hur statistiska data hanteras - ofta felaktigt - vid återgivande i tryck. Det finns anledning att vara kritisk mot och uppmärksam inför slutsatser som dras i sådana sammanhang.
Föredraget lockade 70 deltagare.

28 oktober 2015, Peter Lindgren, nyhetsankare på TV4

Peter har ett förflutet på Sveriges Radio, TV4 Uppland och nu sen många år tillbaka på TV4 Nyheterna. Ett par år var han även programledare för Kalla Fakta. Han berättade om vedermödorna som journalist på fältet i Washington, där han var stationerad som korrespondent i några år. Det var en tid när tekniken inte var så väl utvecklad och pålitlig som i dessa dagar, och direktrapportering var relativt sällsynt och tekniskt komplicerat. I stället gällde det att passa dead-lines för nyhetssändningarna i Sverige, både på morgon och på kvällen, och hoppas att "ledningarna var up and running" så att materialet skulle komma fram i tid för att det ö h t skulle bli något inslag alls. Och kom det fram, så var det inte alls säkert att det "fick plats" i sändningen då nyhetsinflödet ibland var stort och sändningstiden för det mesta fixerad. 77 nöjda deltagare.


14 oktober 2015. Mona Gunnarsson, orkesterchef för Uppsala Kammarorkester

Mona Gunnarsson gav en intressant och personlig presentation, dels av sin egen bakgrund inom musiken, klarinettist och musikproducent i Gävle, dels om det praktiska arbetet med programplanering samt en orkesterchefs vardag.  Hon gav också ett antal musikexempel, bl a. från Mozarts violinkonsert nr 5 med Nils-Erik Sparf, Rimsky-Korsakovs Sheherazade och ett modernt  verk av Albert Schnelzer.

30 sept. 2015.  Studiebesök hos Lindvalls Kaffe, Uppsala

Familjeföretaget Lindvall startades 1891 med kolonialvaruhandel (kryddor, te och kaffe) i Tierp. 1912 köpte Eric Lindvall nuvarande tomten vid Kungsgatan/Strandbodgatan och startade ett nytt kafferosteri tillsammans med sin hustru Josefina. De fick 6 barn och familjetraditionen fördes vidare och har nu fortsatt i fem generationer. De är Kungl. Hovleverantörer sedan Gustaf V:s dagar. Gabriella Lindvall, som nu tillsammans med sin make Ulf driver rosteriet, berättade och guidade oss runt på anläggningen. Nya fina maskiner har installerats efter branden för 5 år sedan. Intressant automatik. Endast de bästa bönor användes och fortfarande provas nya blandningar och en Kaffemästare smakar och avgör blandningen. Senaste tillskottet är PREMIUM. Ett mörkrostat kaffe från 100 %  Arabicabönor. Citrustoner från Kenya, Burundi och Etiopien. Syrligheten kommer från Colombia och sötman från Brasilien. För att njuta av bra kaffe måste man tillaga det på rätt sätt. Viktigt med förvaring och rätt temperatur från leverantör till oss. Behåll alltid kaffet i originalförpackningen. Kaffebönorna köps mest från Columbia och Brasilien. Huvuddelen av världens kaffeodlare är småbönder och Lindvalls har haft goda kontaker med dem i många år. Smakerna varierar med var plantorna växer. Oftast växer de på högplatåer (1500-1700 m ö h) och skördas fortfarande för hand på många platser. Vi avslutade besöket med nybryggt Premium kaffe. 42 deltagare.


16 september 2015. Lena Köster, journalist m m

Lena Köster, känd journalist, kåsör och författare besökte oss den 16 september. Lena läste egna dikter och berättade om boken "Skärgårdskärlek", som hon givit ut tillsammans med konstnären Staffan Sandler. Hon visade samtidigt ett bildspel med Staffans tavlor som finns i boken. Tavlorna är målade ute på Svartlöga, som ligger i yttersta kustbandet.

Mycket uppskattat framförande inför ett 50-tal personer.


2 september 2015. Informationsmöte och musikunderhållning

Det är svårt att tro, men årets sommar har redan passerat och hösten har redan gjort sin entré.
Vi hade upptaktsmöte för terminen den 2 sept. och Kerstin Bröms informerade om höstens program som avslutas med traditionellt luciafirande.

Inbjuden underhållare var denna gång Mattias Rosendahl, som visade sig vara en hejare på att sjunga och spela gitarr. Han framförde visor  av Cornelis Vreeswijk och Allan Edwall . Det var mycket uppskattat. 

20 maj 2015. Utflykt till Sala silvergruva.

Start från St.Eriks torg 8:30. Två guider väntade på oss och vi fick åka hiss ner till 155 meter, Ulrica Eleonoras Gruva. Gångarna slingrade sig fram och användes under 1800-talet. Mörkt för både människor och hästar. Vi  tittade ner i Christinaschaktet, som sträcker sig 257 m ned i gruvan. Flera salar fanns och en var uppvärmd som vi uppskattade. Många filmer har spelats in i de spännande gruvgångarna. Nu finns också en” svit” nere i gruvan, som man kan hyra för t.ex. en bröllopsnatt. Inget som lockade även om möbleringen var i ”silver”. Efter ung. en timme i gruvan åkte vi upp och intog lunch på Värdshuset. Vi hade  även tid för att se muséet och shoppa. Sedan buss till Ekeby kvarn, Vänge, där Roland väntade på oss för att berätta historien om den lilla byn. Hembygdsföreningen bevarar och sköter om kvarnen och alla byggnader runt om. Avslut med picknick i det gröna. 48 deltagare.


 


29 april 2015: The Magic Molecule - molekylen som, tack vare Pharmacia, gav miljontals människor ett bättre liv.

Föredragshållare var ekon. dr Börje Svensson, som arbetade på Pharmacia på 1970-talet med hyaluronanprojektet i tidig fas. Han har senare använt projektet som åskådningsexempel vid undervisning av ekonomistudenter och har nu skrivit en bok i ämnet. Vi fick en initierad beskrivning av projektet och hur det på flera vägar ledde till ett antal framgångsrika och lönsamma produkter - Healon, Xalatan, Restylane etc. Vid föredraget närvarade en hedersgäst, idégivaren och drivkraften bakom projektet, professor Endre Balazs, dessutom hans familj och flera andra inbjudna gäster. 80 personer deltog i mötet.

15 april 2015: Mikael Rådegård, VD för Uppsalahem
 
Uppsalahem äger och förvaltar ca 16 000 bostäder (inkl Studentstaden) och har nära 30 000 hyresgäster. UH ägs till 100% av kommunägda Uppsala Stadshus AB, som också styr verksamheten via en årlig uppdaterad affärsplan och budget. Det är främst hyresrätter som byggs och förvaltas.
Som allmännyttigt bolag har man också krav från kommunen att tilldela minst 7% av nyuthyrningen till personer som av ekonomiska och/eller sociala skäl inte kan få bostad på egen hand.
Mikael redogjorde också för den många gånger långa och besvärliga tillstånds- och planeringsprocessen innan man kan sätta spaden i jorden för ett nytt byggprojekt. På senare år har, inte minst, överklaganden ofta medfört stora förseningar, som i slutändan tyvärr medför en inte oväsentlig negativ påverkan på hyressättningen.

 

1 april 2015: "Kortfilmsfestival" med filmer från Pharmacia-epoken

I dag var det stor filmpremiär i Ivan Rothlin-salen i Fyrislund. Fullspikat i salongen och bänkarna räckte inte till alla så en del fick stå. Kjell Svensson skötte det tekniska och spelade upp filmer både från tiden då ingen av åhörarna hade satt sin fot på Pharmacia, knappt ens hade hört talas om bolaget, och till senare skapelser i färg, där t o m några kunde se sig själva på vita duken. Håkan Pettersson guidade oss igenom filmerna med bravur och kryddade det hela med anekdoter både inifrån och utanför Pharmacia. Jan-Åke Carlsson hade grävt fram rullarna ur våra historiska arkiv.
En mycket trevlig och givande tillställning som uppskattades stort av alla närvarande.

 

18 mars 2015 – Datorer på 1800-talet!

Michael H. Lindgren, som besökt oss tidigare, återkom och höll en fascinerande föreläsning om pionjärer inom utvecklingen av mekaniska beräkningsmaskiner. Syftet var bland annat att ersätta de tjänstemän, så kallade ”computers” som arbetade med astronomiska frågeställningar för att underlätta för sjöfarten. Bland pionjärerna märktes allroundgeniet Blaise Pascal och senare engelsmannen Charles Babbage, som arbetade i årtionden under mitten av 1800-talet med att utveckla sin programstyrda räknemaskin. De svenska konstruktörerna  Georg och Edvard Scheutz (far och son) lyckades ta fram en färdig konstruktion år 1843. Det blev dock av flera skäl ingen direkt vidareutveckling av deras koncept  fram till dagens ”computers”.

50 medlemmar deltog i mötet.

 

4 mars 2015 – Uppsala Science Park – en plats för innovation och utveckling

Området ligger vid Dag Hammarskjölds Väg, mellan Akademiska Sjukhuset och Polacksbacken och var förr platsen för militär utbildning.

Fastighetschef Karin Boberg besökte oss och berättade om nuvarande aktiviteter.

Nu ägs de flesta byggnaderna av fastighetsbolaget Vasakronan, som hyr ut utrymmen till mindre företag. En del av dem behöver endast ett kontor, t.ex elektronikföretag som utvecklar dataspel. Andra vill ha större utrymme t.ex. ett kontor med tillhörande laboratorium. Området har utökats med fler huskroppar och just nu planeras bygge av ett parkeringshus.

 

Årsmöte den 18 februari 2015

Efter parentation vidtog sedvanliga årsmötesförhandlingar. Styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomiska redogörelse liksom revisionsberättelsen föredrogs och godkändes. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för år 2014. Resultaträkningens underskott -5 560 kr överfördes i ny räkning. Årsavgiften fastställdes till 100 kr för år 2016.

Per Vretblad valdes till ny ordförande. Sven-Olov Hjortsberger valdes till ny ledamot och Kerstin Bröms till ny suppleant. Efter årsmötet avtackades avgående styrelseledamoten Bertil Sellberg och Lena Holmquist (absens), som avgått ur programkommittén. Dessutom  tackades Gunnar Jäll, Jean-Pierre Duprez och kökspersonalen för gott arbete under året.

Iwe Nilsson utsågs till hedersmedlem för sina stora insatser för föreningen, bland annat vid datoriseringen av medlemsregistret. Per Vretblad tackade Eva-Lena Tagerud, avgående ordförande, för långvarig och värdefull insats för föreningen. Efter årsmötet serverades en enklare måltid.


4 februari 2015 - Göran Schnell sjunger Elvis

Den 4 feb hade vi åter besök av Göran Schnell. Den här gången bjöd han på Elvisnostalgi. Göran, som varit Elvisfan under alla år sjöng Elvislåtar och berättade om hans liv och olika musikepoker. Det var ett fint framträdande och roligt att höra såväl välkända, som mer okända, melodier ur Elvis repertoar.