Luciafest, 12 december 2012

Den sedvanliga Luciafesten ägde rum på Årstagården den 12 december och 97 medlemmar deltog. För underhållningen i form av ett mycket tonsäkert och omväxlande Luciasångsprogram svarade kören La Cappella. Medlemmarna tillönskades sedan en God Jul och ett Gott Nytt År och hemförlovades till eget fortsatt julfirande
.

Julbord på Eckerölinjen, 28 november 2012. 

46 medlemmar hade slutit upp för att deltaga i årets julbordsresa med Eckerölinjen, tydligen har en viss rädsla för dåligt väder spridit sig bland medlemmarna efter den gungande resa vi hade 2010. Vi som deltog hade en mycket trevlig resa med ett dignande julbord där inget av julens godsaker saknades. Efter fem-sex repriser vid bufféborden och lagom mängd dryck av varierande alkoholstyrka gick de flesta till baren där det bjöds underhållning och dans samt möjlighet till en eller annan drink. Alla passade också på tillfället att beska den välsorterade butiken och fyllde på förråden till skattefria priser.
 

Birger Eriksson - radiomannen Gösta Knutsson (1908-73), 14 november 2012

Gösta Knutsson var programchef på Sveriges radio 1936-1969. Han lanserade frågesporten i Sverige, hade ett tiotal Sommarprogram och flera barnprogram mm. Gösta Knutsson älskade direktsändningar. Han skrev också barnböcker bl.a. om Pelle Svanslös, där katterna hade verkliga förebilder. Han själv var Pelle och Maja Gräddnos var hans egen fru Erna.
 

Örjan Swing 31 oktober 2012

Den 31/10 gästades vi av Örjan Swing från Humanjuristerna. Örjan gjorde en mycket inspirerad och intressant presentation av behovet av att ha klara dokument när vi dör. Han diskuterade arvsfrågor i olika familjesituationer, tvister, och hur man kan påverka arvsfördelningen genom testamente, gåvobrev mm. Det är viktigt att upprätta dessa dokument medan man ännu lever. Ett mycket trevligt och givande föredrag.
 

Hans Corell, jurist o FN-diplomat. ”Dag Hammarskjöld och FN”, 17 oktober 2012
Efter jur kand examen vid Uppsala Universitet 1962 tjänstgjorde Hans Corell vid olika domstolar fram till 1972. Då anställdes han av Justitiedepartementet där han stannade i 13 år, de sista åren som rättschef. Sen följde tio år i Utrikesdepartementet och därefter var han FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor mellan åren 1994-2004. Under sin tid i FN hade han flera förordnanden med anknytning till bl a Europarådet, OECD och ESK nuv. OSSE för att nämna bara några få av alla uppdrag.
Hans berättade om FN:s tillkomst, organisation och uppdrag i en värld fylld av konflikter, och hur arbetet bedrivs inom denna gigantiska organisation. Hans gav också konkreta exempel på den ibland omöjliga ”diplomati” som måste till för att komma fram till (acceptabla) lösningar på mycket komplexa frågor och ofta i låsta positioner.
Dag Hammarskjölds relativt korta och dramatiska period som generalsekreterare belystes ingående, ett uppdrag som vid den tiden utan överdrift kan betecknas som ett ”mission impossible”.
Hans gav oss en mycket intressant inblick i den riktigt stora världen, utanför det (som det nu upplevs) lilla trygga Uppsala.
 

Åke Pålshammar, Universitetslektor - Styrs du av hjärnan eller hjärtat? den 3 oktober 2012

Mötet den 3 oktober ägde rum i konferensrummet "Balder" i Pharmacias gamla huvudkontor i Fyrislund (F1:2) Ett åttiotal medlemmar fick lyssna till Åke Pålshammar, senioruniversitetslektor vid Institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. Han talade över ämnet "Styrs du av hjärnan eller hjärtat?" och det var en fascinerande och rolig föreläsning med flera överraskningar och aha-upplevelser. Det är fullt klart att det i huvudsak är hjärnan som styr oss. Vi fick bland annat demonstrerat att vittnesuppgifter inte alltid är pålitliga – även om man studerar en filmsnutt intensivt kan man missa mycket av vad som händer (ni som var där förstår)!
 

Utflykt till Grönsöö slott - den 19 september 2012

 

Den 19 sept. deltog 43 medlemmar i en utflykt till Grönsöö slott. Jacob von Ehrenheim tog emot och informerade oss kort om slottets historia. Sedan blev det en promenad till det unika Snäckhuset, som uppfördes 1786. Vi fick en karta med information om alla sevärdheter runt slottet, så att vi själva kunde gå runt i trädgården innan vi åt en härlig lunch i Brännvinsbränneriet. Efter lunchen delades vi upp i två grupper som växelvis fick följa med Jacob in i Slottet för en guidad tur. Under tiden kunde den andra gruppen besöka vagnsstallet där gamla kälkfordon visades samt se på utställningen "Damast och dräll på Grönsöö". Gamla fina dukar som bevarats i flera hundra år. Fotografen Georg Oddner hade en utställning "Genomresa", som vi också beskådade.  Innan vi återvände hem hade vi en trevlig picknick i trädgården. En intressant och härlig dag, och vi hade dessutom tur med vädret!

Vårutflykt med Eckerölinjen till Åland, den 23 maj 2012

Den 23 maj for vi på vårutflykt till Åland. Vädret var strålande vackert och på resan till Grisslehamn njöt vi av blommande hagar och ibland en och annan betande ko. Ålands hav låg blankt som en spegel och det är vi ju inte bortskämda med vid våra höstutflykter! Vi åt en härligt god buffé under resan över till Eckerö och efter diverse inköp i tax-free butiken kunde vi roa oss med olika aktiviteter i baren, på dansgolvet eller ute på däck. Som vanligt hade Iwe gjort utmärkta förberedelser så allt fungerade perfekt och till allas belåtenhet.

Vi önskar nu alla en riktigt skön och solig sommar, så ses vi i höst igen med flera nya och spännande aktiviteter!
 

Lennart Söderberg -  "Magnolior" - den 26 april 2012

Den 26 april hade vi besök av förre Pharmaciamedarbetaren Lennart Söderberg, som höll ett uppskattat föredrag om magnolior. Lennart har en egen magnoliaodling i Krusenberg med över 100 olika magnoliaträd. Vi fick bl.a. lära oss om magnolians histora, odling och utbredning, samt föja ett år i en magnoliaträdgård. Presentationen, som gjordes med många fina bildexempel, inspirerade säkert en del att prova på magnoliaodling själva.
 

Birger Eriksson, Hallå, hallå Stockholm - Motala, den 11 april 2012


Den 11 april höll Birger Eriksson, radiojournalist och domare i Vi i femman, föredraget Hallå, Hallå Stockholm - Motala. Birger berättade minnen och spelade upp korta sekvenser ur radions arkiv. Vi fick bl a lyssna till prinsessan Ingrids tacktal till svenskarna för lysningspresenterna, Nyårsdiktens olika uppläsare, där Margareta Krook ansågs bäst i vår "omröstning", kända röster som Knut Stålberg, Gösta Knutsson, Sven Jerring med Barnens Brevlåda, legendariska sportreferat som Sven Jerrings Japaner, japaner överallt japaner (fotboll), Hylands den gliiider in i mål (ishockey). Vi skrattade åt "folkstormen" som spelats in efter den första kvinnliga nyhetsuppläsaren, svordomar och felsägningar, som gått ut i sändning av misstag, Nils Lindmans naturreportage när han firades nerför klippväggen vid Stora Karlsö och det enda man hörde var hans rädsla och ingen rapport om fåglarna. Från lokalradion fick vi höra reportaget från det kaosartade mötet när kommunens starke man Roland Agius ställdes mot väggen av strejkande dagispersonal och föräldrar med barn – exempel på repliker som slungades ut var "tyst kvinna"," floskler", "gubbstrutt" och "där fick du" (de två sista avsedda för Agius).

Underhållning med Gluntsånger, den 29 mars 2012

Torsdagen den 29 mars kl 13.00 samlades ett 60-tal veteraner för att lyssna till härlig underhållning med sånger ur Gluntarna. Vana Gluntsångarna Harald Bohlin som Magistern och Hans Levander som Glunten (gammalt uppländskt ord för ung man) med pianist Inga Svanfeldt bjöd på underhållning av hög klass. De framförde ett tio-tal av Gluntsångerna med humor, hög musikalitet och livfulla gester till härligt pianoackompanjemang. För dem som inte hade möjlighet att vara med, det var ju en ovanlig dag och tid, blir det kanske möjlighet att lyssna på dem ändå, eftersom Planeringskommittén diskuterar att bjuda in dem igen, det finns ju hela 30 Gluntensånger!
 

Stig Fredriksson, "Som hemlig kurir i Moskva åt Nobelpristagaren Solzjenitsyn" 14 mars 2012

"Som hemlig kurir i Moskva åt Nobelpristagaren Solzjenitsyn -utrikeskorrespondenten Stig Fredrikson berättar".
Så löd rubriken på Stig Fredrikssons föredrag den 14 mars. Det blev en mycket fängslande berättelse hur Fredriksson kom i kontakt med Solzjenitsyn för att ordna en nobelprisceremoni i Moskva eftersom han inte fick komma till Stockholm. Solzjenitsyn fick ett stort förtroende för Fredriksson och såg genom honom en möjlighet att få ut dokument och bokmanus till väst. Det första dokumentet var Solzjenitsyns nobelpristal som han filmat i sin lägenhet. Fredriksson lyckades gömma filmen i ett rör avsett för värktabletter (Alvedon) som han sedan placerade i batteri hållaren i en transistorradio. Fredriksson for sedan till journalistmöte i Helsingfors och överlämnade det unika materialet till sin chef. Fredriksson och Solzjenitsyn fortsatte sedan i flera år att träffas på hemliga platser för överlämnanden av dokument och manus som skulle publiceras i väst. Det märkliga var att KGB aldrig kunde avslöja deras förehavanden. Fredriksson fick en mycket nära kontakt med Solzjenitsyn och kunde få möjlighet att intervju honom både inför hans 80 resp. 90 årsdag. 2008. Den senare fick Solzjenitsyn dock aldrig uppleva då avled någon månad innan.
Mycket av vad som Fredriksson berättade om finns i hans bok " Stig Fredriksson Alexanders kurir"
 

Årsmöte för Pharmacia Veteranerna den 29 februari 2012.

Efter parentation vidtog sedvanliga årsmötesförhandlingar.

I Förvaltningsberättelsen framhölls särskilt Jubileumsfesten den 11/11 2011 och utställningen i Klöverns lokaler i Fyrislund. Inger Lindells respektive Jan-Åke Carlssons goda projektledarskap har haft avgörande betydelse för framgångarna.

Revisor Owe Moltkesson framhöll särskilt det goda och omsorgsfulla arbete som gjorts vid förberedelserna till Jubileumsfesten november 2011 och tackade Monica Andersson och Iwe Nilsson å det varmaste.

Nya styrelsemedlemmar valdes i enlighet med Valberedningens förslag och hälsades välkomna in i styrelsearbetet.

Man konstaterade att förenings ekonomi är god och att det inte finns anledning att höja årsavgiften för 2013, utan den ligger kvar på 100:-/år.

Efter årsmötesförhandlingarna avtackades avgående styrelsemedlemmar : Iwe Nilsson som under flera år  arbetat med att datorisera medlemsregisterhantering och utvecklat vår hemsida.

Roger Hedlund har under gångna året även ingått i projektgruppen för Jubileumsfesten och i Programkommittén.

Kökspersonal och Jean-Pierre Duprez tackades för sina goda insatser under året.

Eva-Lena Tagerud uppmärksammades även och tackades för gott arbete.

Därefter serverades en enklare måltid.
 

Mats Ljunggren, SOLIBRO den 15 februari 2012

Den 15 februari 2012 i snögloppet, tog sig 81 medlemmar från Pharmaciaveteranerna till Årstagården, för att höra Mats Ljunggren, VD för SOLIBRO i Sverige prata om solenergi och den verksamhet och forskning som bedrivs kring detta i Sverige och i övriga världen.

Efter mötet blev det fikastund i vanlig ordning och möjlighet att ställa frågor till Mats.

Ett lotteri genomfördes också, med många lyckliga vinnare.
 

Invigning av utställningen om Pharmacia 100 år i Klöverns lokaler den 1 februari 2012.

 

Så var det äntligen dags att inviga utställningen "Pharmacia – en epok i Uppsala". I och runt restaurangen i Fyrislund samlades på eftermiddagen drygt 200 inbjudna gäster och förväntansfulla Pharmacia-veteraner för att mingla, dricka bubbel, äta snittar, titta på bildspel och lyssna på öppningstal av först Henrik Lindley från Klövern och därefter av vår ordförande Eva-Lena Tagerud. Som officiell invigare talade sedan landshövding Peter Egardt, innan högtidlig klippning av blågult band skedde och korridoren med utställningen öppnades upp. Snabbt fylldes denna i hela sin längd av nyfikna betraktare, sorlet steg och många igenkännande och berömmande kommentarer hördes allteftersom man passerade tavlor och montrar.
Tack till Klövern för ett välkomnande och bra arrangemang!

 

Bildfilen (med ramarna) från utställningen finns också på en egen undersida under fliken Historik.

 

Klicka på länken nedan för att se UNT´s reportage från invigningen.

 

 

Pressmeddelande den 30 januari 2012

100 år med Pharmacia - Jubileumsutställning invigs av landshövdingen i Klöverns lokaler i Fyrislund.
 

Pharmacia, som under många år var Uppsalas största och dominerande företag, skulle ha fyllt 100 år 2011. Namnet finns inte kvar, men verksamheterna finns till stora delar kvar i andra bolag med andra ägare. Flera produkter har utvecklats till miljardsäljare.
Fastighetsbolaget Klövern har i samarbete med föreningen Pharmacia Veteranerna tagit fram en utställning om delar av Pharmacias historia. Utställningen som invigs onsdagen den 1 februari av landshövding Peter Egardt, i närvaro av 200 gäster, kommer att vara permanent placerad i f d Pharmacias lokaler, Uppsala Business Park, Fyrislund.

Syftet med utställningen är att visa alla de som nu arbetar på området, eller kommer dit som besökare, hur området en gång byggdes upp och vilken betydelse Pharmacia har haft för Uppsala som industristad allt från starten i Boländerna i början av 1950-talet och fram till 2000-talet. Med hjälp av fotografier, korta texter, bildspel och utställningsmontrar visas Pharmacias utveckling och produkter samt speglar de miljöer och människor som har haft sin arbetsplats där.

- När Klövern 2006 gick in som fastighetsägare i Fyrislund efter Pharmacia/Pfizer påbörjades omvandlingen till Uppsala Business Park. Med de förändringar som skett och sker i byggnaderna känns det viktigt att framhäva och belysa den historia som finns. Pharmacia var ett synnerligen framgångsrikt företag och har betytt mycket inte bara för staden utan även den svenska läkemedelsindustrin. Vi är tacksamma för att Pharmacia Veteranerna hjälpt till att forma den utställning som nu invigs och speglar bolagets hundraåriga utveckling. Det finns en historia att berätta för besökare och för oss som nu är verksamma i området, säger Henrik Lindley, enhetschef på Klövern i Uppsala.

- Hos våra medlemmar finns en genuin kunskap om Pharmacia. Det är mycket glädjande att Klövern har tagit initiativ till en utställning som speglar Pharmacias hundraåriga historia. Det är med stort engagemang och stolthet som vi deltagit i förverkligandet av utställningen och delat med oss av kompetensen. Pharmacia har genomgått många förändringar under åren men familjekänslan bland dem som arbetat i bolaget består, säger Eva-Lena Tagerud som är ordförande i Pharmacia Veteranerna.

Pharmacia grundades 1911 av apotekaren Gustaf Felix Grönfeldt som var verksam vid apoteket Elgen i Stockholm. Bolaget flyttade till Uppsala 1951 för att bl a komma närmare Uppsala universitetet men också för att det fanns mark att expandera på. Genom ägarbolaget Fortia börsnoterades Pharmacia 1969. År 1986 påbörjades en rad strukturella förändringar genom förvärven av Leo och LKB. 1990 kom sammanslagningen med Procordia och 1995 gick Pharmacia och Upjohn samman. 2003 köptes bolaget av Pfizer. Fastighetsbolaget Klövern köpte delar av Fyrislundsanläggningen av Pfizer 2006.

Djärva och framsynta satsningar gjordes när Pharmacia var ett Uppsalabaserat företag. Läkemedelsverksamheten kompletterades med områden som bioteknik och diagnostik. Hela bolaget internationaliserades och hade en lång period med kraftig tillväxt. Vid årsskiftet 1984/85 var faktiskt Pharmacia det 5:e största bolaget på Stockholmsbörsen räknat efter börsvärde.

Klövern Uppsala är en av tio affärsenheter i det börsnoterade fastighetsbolaget Klövern AB. På Fyrislundsområdet finns teknikparken Uppsala Business Park med inriktning mot life science. I Uppsala Business Park erbjuder Klövern unika lokaler med laboratorier, renrum och olika pilotanläggningar för läkemedelsproduktion. Inom området finns även kontor, datahallar och klimatrum för uthyrning.I Uppsala Business Park arbetar över 2 100 personer i ca 70 olika företag. Dessa personer träffas kring de naturliga mötesplatserna restaurang, cafeteria och konferensanläggning för interaktivt utbyte.

Pharmacia Veteranerna, som medverkat i framtagandet av utställningen, är en förening med syfte att skapa tillfällen för före detta arbetskamrater att mötas. Verksamheten består i att genomföra möten med information, föredrag, underhållning samt studiebesök och utflykter, så att olika intressen blir tillgodosedda. Verksamheten riktar sig i första hand till före detta anställda inom Pharmacia-koncernen i Uppsala Kommun. Föreningen firade förra året sitt 35-års jubileum.

Linder & Co AB, som är en reklambyrå i Uppsala Business Park, har svarat för den grafiska formgivningen av utställningen.

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2012-02-28